Grupna psihoterapija

Grupna psihoterapija

Psihoterapijska grupa broji najčešće između 6 i 10 članova i članica. Ideja je da grupa bude mesto susreta, gde bi se psihoterapijski istraživale snage i poteškoće u svakodnevnom životu ličnosti, ideje i osećanja. Grupna psihoterapija je kreativni proces svih učesnika, koji se dešava uz podršku kako voditeljke, tako i svih članova i članica. Grupa se sastaje jednom nedeljno i traje 2,5h.

U radu sa grupom koristimo psihodramu kao psihoterapijski modul.

Irvin Jalom i Molin Lešć na lep način opisuju posebnost iskustva u grupnoj terapiji:

“Klijenti su od velike pomoći jedni drugima u procesu grupne terapije. Oni daju podršku, nadu, predloge i razumevanje – dele slične probleme. Neretko će članovi grupe prihvatiti stavove drugog člana pre nego one grupnog terapeuta. Za mnoge klijente grupni terapeut ostaje plaćeni profesionalac; ostali članovi predstavljaju stvaran svet i od njih mogu da računaju na spontane i iskrene reakcije i povratne informacije.”

Osnovna pravila rada u grupi

 Članovi na početku pristanu na nekoliko pravila koja su ključna za razvoj poverenja u grupi i stvaranje sigurnog mesta za rad na ličnim sadržajima. To su sledeća tri pravila:

  • pravilo redovnog dolaska koje podrazumeva smanjivanje izostanaka na razumnu meru jer je to od značaja za postizanje kontinuiranog psihoterapijskog procesa koji su korisni za grupu i svakog pojedinca.
  • poverljivost je drugo pravilo, a tiče se obaveze da sadržaji koji su ispričani na grupi ostanu među članovima grupe i ne dele se sa ljudima koji nisu članovi grupe. Klijent svom okruženju može pričati svoje sadržaje i svoje radove, ali ne ono o čemu su govorili drugi članovi grupe.
  • pravilo dobronamernosti  po kome je verbalna razmena među članovima grupe dozvoljena sve dok je dobronamerna. Članovi grupe jedni drugima mogu mnogo pomoći uvidima i spoznajama, ali je važno da to bude saopšteno na dobronameran i nepovređujući način, kako prema sebi tako i prema drugima.

U istoj psihoterapijskoj grupi ne mogu biti zajedno članovi koji su privatno prijatelji ili u nekom drugom bliskom odnosu kako se ne bi mešao privatan i psihoterapijski život i kako bi svi imali prostora da rade na svojim sadržajima i predstave svoje procese dinamikom koja im odgovara i bez pritiska sa strane.

Dužina terapijskog procesa je individualna za svaku osobu. Neke osobe grupi ostanu par meseci, sa jasnim ciljem da reše neki specifični problem. Drugi budu u višegodišnjem terapijskom procesu koji dovodi do strukturalnih promena u ličnosti pojedinca. Ovo zavisi od mnogo faktora koji se prate tokom terapije. Mi dajemo preporuke, a klijent je odgovoran za sebe i odluku o trajanju tretmana donosi samostalno.

Za dodatne informacije o pravilima formiranja i funkcionisanja grupe obratite nam se mejlom ili telefonom.