Savetovanje i psihoterapija

U okviru našeg udruženja pružamo usluge savetovanja i psihoterapije kroz individualni i grupni rad.

Individualno savetovanje i psihoterapija

“Čin potpunog razotkrivanja jedne osobe drugoj, a da se i dalje bude prihvaćen glavni je mehanizam psihoterapeutske pomoći”

Irvin Jalom

U okviru našeg udruženja pružamo usluge savetovanja i psihoterapije kroz individualni i grupni rad.

Individualna psihoterapija je vrsta psihoterapije razgovorom između jednog klijenta i kvalifikovanog profesionalca, kao što je psihoterapeut ili psihoterapijski savetnik. To je sigurno i neosuđujuće okruženje za sve koji žele da razgovaraju o emocionalnim poteškoćama, poteškoćama u svakodnevnom životu (sa prijateljima, u porodici, na poslu itd.), a o kojima inače teško pričaju. Ovakvi susreti takođe podstiču samosvesnost i lični rast, što dalje utiče na poboljšanje kvaliteta života klijenta.

Dinamika i trajanje procesa promene je individualan za svakog klijenta, i predstavlja kreativni zajednički rad i klijenta/kinje i profesionalca, koji u ovaj proces unose u svoju ličnost, iskustvo i prethodno stečeno znanje.

Susreti se odvijaju najčešće u dinamici jednom nedeljno u trajanju od sat vremena. Praksa je da se na početku terapije realizuje procena i zajednički sačini psihoterapijski cilj koji se želi postići, u skladu sa potrebama, motivima i željama klijenta/klijentkinje.

Individualni rad možete se realizuje uživo, u našem prosotru, ili putem onlajn polatformi.

Onlajn individualni rad

Onlajn je savremena forma savetodavne i psihoterapijske pomoći nastala kao rezultat ubrzanog tempa života i tehnološkog razvoja, naročito aktuelna sada u toku pandemije korona virusa. Pogodna je za osobe iz manjih sredina, osobe koji žive u inostranstvu, te im odgovara da govore o sebi na maternjem jeziku, osobe koje imaju poteškoće da pronađu vreme da odlaze na psihoterijske susrete van doma, osobe sa invaliditetom, osobe kojima odgovara komfor svog stana itd. Susreti u onlajn setingu takođe traju sat vremena i zakazuju se najčešće jednom nedeljno, odnosno u skladu sa procenjenom potrebom klijenta/kinje. Psihoterapeuti i psihoterapijski savetnici koriste uglavnom Skype platformu za video razgovor.

Grupna psihoterapija

Ako su rane u nama otvorene u odnosima sa ljudima, oporavak mora biti u odnosima sa ljudima.

Jacob Moreno

Grupna psihoterapija je pogodna za niz problema i teškoća, naročito što je usmerena na interakciju među članovima. Predstavlja podršku u razvijanju interpersonalnih veština, savladavanju anksioznosti, depresije, socijalnih fobija, a isto tako i kao podrška u ravni intimnosti, poverenja i izgradnje i unapređenja samopouzdanja.

Iako može da izgleda na prvi pogled da je teško uspostaviti poverenje kada postoji veći broj ljudi kojima u isto vreme govorimo o svojim najimtimnijim delovima ličnosti, ostvaren odnos poverenja u grupnoj psihoterapiji je osnov, ali i jedan od najlekovitijih delova ovakve vrste psihoterapije.

Grupna psihoterapija podstiče članove da podrže jedan drugog. Grupa pretenduje da oponaša sigurno mesto poput mesta koje pruža dovoljno dobro roditeljstvo. Vremenom, članovi grupe postaju ponekad i važniji jedni drugima u odnosu na psihoterapeuta. Stvara se odnos poverenja, podrške, dobronamerne konfrontacije i međusobne razmene u cilju napretka.

Grupna psihoterapija se najčešće organizuje u grupama sa 8-12 članova, u okviru redovnih nedeljnih susreta u trajanju od dva i po sata, u dinamici jednom nedeljno. Osnovna pravila grupe baziraju se na principima diskrecije, redovnosti dolazaka, poverljivosti i dobronamernosti kako prema sebi, tako i prema drugim učesnicima u procesu.

Praksa je da se pre početka grupa sa svim polaznicima realizuju individualni susreti, kako bi se budući članovi i članice pripremili/e za grupnu psihoterapiju.

Način prijavljivanja

Ukoliko želite da se prijavite za individualni ili grupni rad, možete da zakažete besplatnu konsultaciju putem kontakta sa našeg sajtatelefonommejlom ili putem kontakt obrasca.

Psihoterapijske savetnice i psihoterapeutkinje su članice našeg udruženja.

Sociativa