Srednja zanatska škola Beograd

U okviru projekta Fondacije Ana i Vlade Divac i NCR Fondacije “Da rastemo srećni”, u saradnji sa Srednjom zanatskom školom u Beogradu (www.srednjazanatska.edu.rs), Sociativa je realizovala uslugu “Pomoć pomagačima” za nastavnike i stručne saradnike te škole.

Program “Pomoć pomagačima” je sačinjen i prilagođen potrebama pomagača Srednje zanatske škole u Rakovici. Namena ove usluge je da ponudi zainteresovanim nastavnicima sigurno mesto za razmenu i refleksiju unutrašnjeg psihološkog sadržaja, povezan sa prezasićenjem i stresom u radu i da iznedre individualne strategije za unapređenje mentalnog zdravlja. Pomoć pomagačima je jedan od vidova grupe podrške za profesionalce pomagače, čiji je cilj da se istraže pojedinačno za svakog nastavnika lične strategije u prevenciji sindroma izgaranja i vikarijanske (sekundarne) traumatizacije kod pomagača.

Učesnici grupe podrške: zaposleni u Srednjoj zanatskoj školu u Beogradu, defektolozi, nastavnici praktične nastave, fizičke kulture, psiholog, socijalni radnik.

Podaci: Ukupno je bilo 9 prijavljenih zaposlenih iz škole, realizovano 17 individualnih susreta: u prvoj fazi, pre početka rada grupe, ukupno 10, i na kraju, nakon završetka rada grupe, ukupno 7. Realizovano je ukupno 10 grupnih susreta.

Period implementacije projekta: oktobar-decembar 2018.

Sociativa