Vesti

Vesti

Jesenji poziv – pridružite se psihodramskoj grupi

“Pomoć pomagačima” u Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu

U okviru projekta Fondacije Ana i Vlade Divac i NCR Fondacije “Da rastemo srećni”, naše udruženje realizuje uslugu “Pomoć pomagačima” za nastavnike iz Srednje zanatske škole u Beogradu.

Program “Pomoć pomagačima” je sačinjen i prilagođen potrebama nastavnika Srednje zanatske škole u Rakovici. Namena ove usluge je da ponudi zainteresovanim nastavnicima sigurno mesto za razmenu i refleksiju unutrašnjeg psihološkog sadržaja, povezan sa prezasićenjem i stresom u radu. Pomoć pomagačima je jedan od vidova grupe podrške za profesionalce pomagače, čiji je cilj da se istraže pojedinačno za svakog nastavnika lične strategije u prevenciji sindroma izgaranja i vikarijanske (sekundarne) traume.

Udruženje Sociativa će se i u narednom periodu i sa drugim saradnicima zalagati za uvođenje i unapređenje programa psihosocijalne podrške profesionalcima pomagačima.


Psihoterapijska grupa u formiranju 2018.

Obaveštavamo vas da se formira psihoterapijska  za sve koji su zainteresovani za lični psihoterapijski rad. Grupa će brojati maksimalno 8 članova i članica. Ideja je da grupa bude mesto susreta, gde bi se psihoterapijski istraživale snage i poteškoće u svakodnevnom životu ličnosti, ideje i osećanja. Grupna psihoterapija je kreativni proces svih učesnika, koji se dešava uz podršku kako voditeljke, tako i svih članova i članica. Osnovni principi rada su dobronamernost, poverljivost i otvorenost svih. Grupe vodi Gordana Marčetić Radunović, socijalna radnica i psihodramska psihoterapeutkinja.

Grupa bi se sastajala jednom nedeljno u trajanju od 2,5 sata, radnim danom u popodnevnim časovima. Tačna satnica će biti naknadno dogovorena sa prijavljenim članovima/ca. Zamišljena je kao grupa neograničenog trajanja. Mesto održavanja grupa: Bulevar umetnosti 42, Novi Beograd. Grupa počinje sa radom kad se okupi minimum petoro članova. Dobrodošli!

Info&prijava:
tel. 063-89-646-24,
mejl. gordana.marcetic@sociativa.org.rs


Uvod u psihodramu – radionica “Moje snage, moja podrška”

Za sve građanke i građane, koji su zainteresovani za lični rad putem grupne terapije, organizujemo promotivnu radionicu – Uvod u psihodramu “Moje snage, moja podrška”, 14.06.2018. godine.

Cilj radionice je da učesnici koji su zainteresovani za grupnu terapiju dobiju informacije o tome kako tehnika funkcioniše, da  steknu uvid u rad psihoterapeutkinje, prostor i samu tehniku rada, bez obaveze da budu stalni članovi kontinuirane terapijske grupe. Takođe, u toku uvodne radionice nudimo mogućnost da odgovorimo na pitanja u vezi drugih pravaca i razlitih drugih načina terapijskog rada. Radionicu vodi: Gordana Marčetić Radunović, psihoterapeutkinja (http://www.sociativa.org.rs/psihoterapija/ Vreme: 14.06.2018. od 16h do 18.30h. Mesto: Novi Beograd. Kotizacija: 500din. Molimo sve koji su zainteresovani da nam pišu na:

Više o temi radionice: tema psihodramske radionice je “Moje snage, moja podrška.” Nedvosmisleno je važno da se bavimo menjanjem situacija, položaja i odnosa sa drugima ukoliko nismo zadovoljni sa njima. Međutim, pored rada na ličnim poteškoćama (problemima), u psihoterapijskom radu bavimo se i osvešćivanjem delova sebe koji nam predstavljaju našu psihološku snagu. Ti delovi ličnosti svakako su podrška i u terapijskom procesu upoznavanja sa sobom i menjanja, i u svakodnevnom životu. Za rad fokusiran na snage koristimo stručan termin perspektiva snaga.


 

Počinje novi ciklus projekta “Stariji brat, starija sestra 2017-2019”

Program „Stariji brat, starija sestra“ udruženje DAJ MI RUKU sprovodi od 2011. godine u saradnji sa osnovnom školom za obrazovanje dece sa smetnjama u razvoju «Sava Jovanović Sirogojno» u Zemunu, udruženjem „SOCIATIVA“, Fakultetom političkih nauka i Unijom studenata socijalnog rada. Od 2015. godine program je podržan od strane Ambasade Švajcarske u Beogradu.

Glavni princip rada je uspostavljanje interakcije i trajnog odnosa između jednog deteta i jednog studenta sa kojim dete može pozitivno da se identifikuje. Kroz edukativne, kulturno-zabavne i sportske aktivnosti sa detetom se radi na razvijanju i unapređenju komunikacijskih veština u cilju bolje socijalizacije i integracije u socijalnu sredinu. Više o programu na sledećem linku, a možete pogledati i video.

U periodu 2017-2019. godine volonteri će imati prilike da rade sa decom sa smetnjama u razvoju i ostalom socijalno ugroženom decom uzrasta od 9-16 godina, učenicima iz nekoliko redovnih i škola za obrazovanje dece sa smetnjama u razvoju u Beogradu. Volonter i dete se sastaju tri puta mesečno u školi i vreme provode pričajući, rešavajući školske zadatke, igrajući društvene i sportske igre, šetaju, odlaze u zabavni park, pozorište, zoo vrt i sl, a sve u skladu sa potrebama i sklonostima deteta. Projekat traje 16 meseci, a po završetku aktivnosti svi učesnici dobijaju potvrdu o angažovanju i stečenim veštinama.

I ove godine Udruženje SOCIATIVA pruža uslugu Pomoć pomagačima.