Javna kampanja za donošenje Strategije socijalne zaštite

Srbija više od deceniju nije donela strategije za smanjenje siromaštva i socijalne zaštite, koje se smatraju ključnim dokumentima za rešavanje problema siromaštva. Građani i građanke Srbije žive u rastućoj opasnosti od siromaštva, kada se na to doda inflacija uvećavaju se potrebe za uslugama iz sistema socijalne zaštite.

Udruženje Sociativa u partnerstvu sa Društvom socijalnih radnika Srbije realizuje projekat „Javno zagovaranje za donošenje Strategije socijalne zaštite“. Projekat se sprovodi u okviru programa „EU Resurs centar za civilno društvo u Srbiji“ koji Beogradska otvorena škola sprovodi uz podršku Evropske unije. 

Opšti cilj projekta je da istraži prethodan proces donošenja i konsultacija oko Nacrta Strategije socijalne zaštite (2019. godine) i da na osnovu rezultata tog istraživavanja zagovara donošenje Strategije socijalne zaštite, koja bi: a)  adekvatno odgovorila na postojeće/mapirane probleme u sistemu socijalne zaštite, b) obezbedila pravedan pristup uslugama socijalne zaštite i c) unapredila kvalitet života svih građana i građanki kroz ostvarivanje osnovnih ljudskih prava.

Javna kampanja je jedan od načina da u javnosti započnemo razgovor na temu donošenja Strategije socijalne zaštite, da širu javnost informišemo o stanju u oblasti socijalne zaštite kao i da ukažemo na značaj donošenja navedene strategije. 

Ukoliko želite da date svoj doprinos kampanji kroz odgovor na pitanje “Zašto je važno donošenje Strategije socijalne zaštite”, molimo Vas da to učinite putem ovog online linka: https://forms.gle/FStTaa42TvcC8Tmm9

Strategija socijalne zaštite ne sme da čeka u fioci!

U galeriji možete pročitati odgovore stručnjaka iz oblasti na pitanje “Zašto je važno donošenje Strategije socijalne zaštite”:

#euzatebe#euresurscentar#beogradskaotvorenaškola#socijalnazastita

Sociativa