Novi poziv za pomagače: iskustveno-edukativna grupa podrške “Mentalno zdravlje pomagača”

Briga o zaposlenima i očuvanje mentalnog zdravlja pomagača predstavlja preduslov za pružanje kvalitetnih usluga za građane i građanke, i pravo svakog pomagača.

Prepoznajući značaj profesionalne i vršnjačke podrške među pomagačima u očuvanju i unapređenju mentalnog zdravlja, otvaramo novu iskustveno-edukativnu grupu podrške za pomagače iz cele Srbije, u okviru programa našeg udruženja “Pomoć pomagačima”. Ovaj program tim udruženja „Sociativa“ razvija od 2011. godine.

Grupni susreti su namenjeni pomagačima različitih profila (socijalni radnici/ce, psiholozi/psihološkinje, pedagozi/pedagoškinje, vaspitači/ice i sl.) iz sistema socijalne zaštite i drugih sistema, u kojima su profesionalci angažovani na poslovima socijalnog rada sa teritorije cele Srbije.

Moguće je formiranje dva modela rada grupe, u zavisnosti od mogućnosti i potreba prijavljenih:

 1. Onlajn, preko Zoom platforme (olakšava rad zbog promenljive epidemiološke situacije i omogućava učešće kolega i koleginica iz cele Srbije)
 2. Uživo: u prostoru na Novom Beogradu.

Ciljevi grupnih susreta su:

 1. Prepoznavanje i razumevanje sopstvenih emocionalnih reakcija u radu sa klijentima/korisnicima usluga,
 2. Usvajanje i primena individualnih strategija za prevenciju profesionalnih rizika po mentalno zdravlje (emocionalni zamor, vikarijska traumatizacija, sindrom izgaranja – burnout i sl.),
 3. Očuvanje i unapređenje mentalnog zdravlja pomagača,
 4. Lični rast i razvoj.

Dinamika susreta

Grupa pomagača će se sastajati od marta do kraja juna 2022. jednom nedeljno u trajanju od 2,5h. Grupa će biti zatvorenog tipa i ograničenog trajanja. Svaki član grupe se ulaskom u grupu obavezuje na diskreciju i dobronamernost. Termini odvijanja susreta će biti naknadno dogovoreni sa svim prijavljenima.

Metod rada

Predviđen je rad u manjoj grupi do 8 članova onlajn grupe i do 6 članova/nica grupe koja bi radila uživo. Osnovni metod rada je iskustvena grupa podrške (radioničarski rad uz korišćenje psihodramskih i kreativnih tehnika), koja je mesto za refleksiju rada sa klijentima i prostor za razmenu, međusobnu podršku i razumevanje, uvide u konkretne situacije, razvoj novih veština, strategije prevladavanja različitih poteškoća u radu, unapređenje sopstvene brige o mentalnom zdravlju, razvoj i redefinisanje profesionalne uloge.

Teme koje su deo programa “Mentalno zdravlje pomagača”:

 • Profesionalne granice;
 • Emocionalne reakcije pomagača u radu sa korisnicima: strah, bes, anksioznost, depresivne reakcije, osećaj krivice, osećaj bespomoćnosti sl.;
 • Karpmanov dramski trougao uloga: Žrtva, Progonitelj, Spasitelj;
 • Kontratransfer pomagača: smetnja ili smernica za unapređenje rada sa korisnicima i mentalnog zdravlja pomagača;
 • Sindrom izgaranja i vikarijska trauma pomagača;
 • Komunikacija u službi najboljeg interesa korisnika i pomagača;
 • Tehnike relaksacije;
 • Briga o sebi i jačanje snaga (rezilijentnosti) pomagača.

Kotizacija

Mesečna kotizacija iznosi 5000 RSD. Susrete može da plati pojedinac ili ustanova / organizacija u kojoj su članovi/ce grupe zaposleni.

Popust za nezaposlene: nezaposlenim licima iz pomažućih profesija omogućena je cena sa popustom od 40% i iznosi 3000 RSD

Šta pomagač dobija?

 • Četiri meseca kontinuirane grupne podrške i unapređenje kvaliteta znanja i veština za očuvanje mentalnog zdravlja pomagača;
 • Sertifikat udruženja o broju sati stručnog usavršavanja;
 • Edukativni materijal iz oblasti mentalnog zdravlja pomagača;
 • Radni listovi/vežbe u oblasti mentalnog zdravlja pomagača;
 • Bonus u okviru programa: Edukacija bez provere znanja na temu: “Osnovne smernice u radu sa osobama sa iskustvom traume” koja je prijavljena Komori socijalne zaštite i nosi 5 pasivnih bodova.

Način prijavljivanja

Ukoliko želite da se prijavite, to možete učiniti putem online formulara. Nakon što se prijavite kontaktiraćemo Vas putem telefona/mejla, kako bismo organizovali online individualni konsultativni susret, u cilju upoznavanja i pripreme za početak rada grupe podrške.

Online prijavni formular: https://forms.gle/cFSWmHSwQnpuzWXk9

Voditeljke grupe su članice našeg tima:

 • Danka Armacki, defektolog i psihodramska psihoterapeutkinja
 • Ivana Seratlić, socijalna radnica i psihodramska savetnica
 • Gordana Marčetić-Radunović, socijalna radnica i psihodramska psihoterapeutkinja

Rok za prijavu: Prijave za učešće u grupi su otvorene do 7. februara 2022.

Za sve dodatne informacije možete nam pisati na mejl: office@sociativa.org.rs ili nas pozvati na: 0638964624

Više o programu i prethodnim grupama: https://www.sociativa.org.rs/pomoc-pomagacima/

Radujemo se zajedničkom radu i učenju!
Tim udruženja Sociativa

Sociativa