SVETSKI DANA MENTALNOG ZDRAVLJA

U cilju osveščivanja važnosti očuvanja, unapređenja i približavanja usluga za zaštitu mentalnog zdravlja svih građana i građanki, tim “Sociative” je ove godine organizovao program “Dnevnik mentalnog zdravlja” povodom obeležavanja Svetskog dana mentalnog zdravlja, 10. oktobar.

Zadovoljstvo nam je da vas pozovemo da se pridružite našim radionicama i događajima u okviru ovogodišnjeg programa obeležavanja Svetskog dana mentalnog zdravlja:

Dnevnik mentalnog zdravlja pomagača/ica – 10.10.2023.

Radionica je namenjena pomagačima i pomagačicama z različitih sektora (javnog, civilnog i biznis sektora) i sistema (socijalne zaštite, obrazovanja, zdravstva, omladinske politike i sl.). Radionica je zamišljena da bude na otvorenom na lokaciji – Dunavski kej u blizii Hotela Jugoslavija, od 16h do 18h.

Dnevnik mentalnog zdravlja studenata/kinja – 17.10.2023.

Radionica je namenjena svim studentima/kinjama, tokom koje će se raditi na temi anksioznosti i ispitna – strategija prevladavanja. Kako se 17. oktobra obeležava Svetski dan borbe protiv siromaštva, ulaznica za studente/kinje će biti slatkiš, kroasan, čokoladno mleko i sl. – solidarno prikupljanje užine za decu Svratišta i programa Centra za integraciju mladih. Mesto: Fakultet političkih nauka, ul. Jove Ilića 165, od 14h do 16h, sala pored biblioteke.

Webinar “Čari grupne psihoterapije” i dnevnik mentalnog zdravlja za sve radoznale – 24.10.2023.

Webinar je namenjen svima koji su zainteresovani da čuju nešto više o grupnoj psihoterapiji, oblicima ličnog rada u grupi i terapijskim efektima rada u grupi – utorak, 24.19.2023. od 18h do 20h, Zoom platforma.

Čitanje dnevnika mentalnog zdravlja – 31.10.2023.

Susret je osmišljen da sumira i zaokruži prethodne dnevnike, zaključke iz dnevnika i prikaže resurse podrške koji su važni i da se produskutuje i reflektuje sa učesnicima susreta. Namenjen je svim zainteresovanim građanima i građankama. Detalje događaja ćemo objaviti naknadno.

Kako da se prijavite?

Vaše učešće na sva četiri događaja ili na neka od ponuđenih možete prijaviti putem sledećeg linka.

Par činjenica…

Svetska zdravstvena organizacija proglasila je 10. oktobar Svetskim danom mentalnog zdravlja. Obeležava se svake godine, a cilj mu je podizanje svesti o problemima mentalnog zdravlja širom sveta, kao i podsticanje na ulaganje u sisteme podrške mentalnom zdravlju. O tome koliko je zapravo mentalno zdravlje bitno govori i sama definicija zdravlja koju je 1926. godine dao Andrija Štampar: „Zdravlje je stanje potpunog fizičkog, psihičkog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti“.

Mentalno zdravlje, posebno na radnom mestu, je česta tema Svetskog dana mentalnog zdravlja. Jedna od radionica ove godine biće posvećena mentalnom zdravlju pomagača. Na mentalno zdravlje pomagača utiču brojni faktori, a o stanju u Srbiji, dosta smo pisali u dokumentu Preporuke.

Radujemo se susretima tokom oktobra i zajedničkom radu i razmeni!

Dobro nam došli/e!

Tim “Sociative”

Sociativa