Zajedničko saopštenje za javnost

U Beogradu, dana 14.12.2023. godine

Društvo socijalnih radnika Srbije, Društvo psihologa Srbije i Udruženje “Sociativa” , ovim putem žele da izraze duboku zabrinutost zbog pritisaka koji trpe zaposleni u sistemu socijalne zaštite zbog podrške protestima i štrajku Sindikata zaposlenih u socijalnoj zaštiti.

Kao organizacije posvećene podršci i zaštiti interesa socijalnih radnika i psihologa, želimo da skrenemo pažnju javnosti na ozbiljnost situacije sa kojom se suočavaju zaposleni u sistemu socijalne zaštite.
Socijalni radnici i psiholozi igraju ključnu ulogu u društvu, pružaju neophodnu podršku pojedincima i zajednicama u različitim životnim situacijama. Međutim, javno iskazano nezadovoljstvo usled dugogodišnje degradacije sistema i njegovih zaposlenih, dovelo je do pritisaka od strane nadređenih, čime se direktno ugrožavaju osnovna radna i ljudska prava.

Naše kolege se suočavaju sa raznim oblicima pritisaka, uključujući verbalne pretnje otkazom, ponižavanje, uhođenje i drugim oblicima maltretiranja. Neprihvatljivi postupci ne samo da narušavaju profesionalnu etiku, već grubo krše Zakonske i Ustavne odredbe.

Pozivamo sve relevantne aktere da prepoznaju ozbiljnost situacije i preduzmu korake ka smanjenju tenzija u društvu i rešavanju konfliktnih situacija. Pozivamo medije da prenose informacije o stručnim izazovima i potrebama socijalnih radnika, psihologa i drugih stručnih radnika i saradnika sa razumevanjem i poštovanjem.


S poštovanjem
Milica Glišić, Predsednica Društva socijalnih radnika Srbije
Prof. dr Tamara Džamonja Ignjatović, Predsednica Društva psihologa Srbije
Gordana Marčetić-Radunović, programska direktorka UG “Sociativa”

Sociativa